Вчера полицията евакуира хората от подлеза на булевардите „България“ и „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ заради инцидент при строежа на третия лъч от метрото. Разтвор, инжектиран от тунелопробивната машина, стигна до повърхността, надигна настилката и напука витрина на търговски обект. Много хора се притесниха, че е изтекъл химикал.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV обаче инж. Ангел Джоргов от „Метрополитен“ ЕАД обясни, че случилото се по никакъв начин не е опасно и това не е аварийна ситуация.

Снимка: bTV

„Не е имало изпускане на циментов разтвор, а изпреварващо инжектиране с цел недопускане на слягания и пропадания на повърхността – каза той. – При такава слаба геология, каквато е тук в София, и при наличие на високи подпочвени води, машината изпреварващо извършва това инжектиране. В зоната на подлеза инжекционният разтвор е намерил път до повърхността по стари канализационни тръби. Около кубик – кубик и половина от него е излязъл на повърхността, а една малка част е влязла между настилката и основата и е надигнала“.

Не става въпрос за химикал – подчерта Джоргов. – Единственият дискомфорт на гражданите, които да минавали вчера от тук, е, че, както се казва, са стъпили леко в калта“.

Фирмата изпълнител ще поеме щетите, каза още той.

Случилото се няма да забави по никакъв начин графика на строежа на метрото. Машината не спирала изобщо, каза още Джоргов.

Подлезът отново е отворен за преминаване.