Цветан Цветанов вероятно изпълнява някакво задание да спаси доставката на „Ф–16“, каза социологът проф. Михаил Мирчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV. „Свещено право на президента е да влезе в образа на Яне Янев и да се занимава с такива битовизми“, контрира политологът Георги Харизанов.

Двамата коментираха новата словесна престрелка между президента Румен Радев и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка със скандала за избор на изтребител за Военновъздушните ни сили. Държавният глава заяви вчера: „Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка на г-н Цветанов и авиацията е това, че говори на автопилот – някой друг му задава курса“. Цветанов пък посъветва държавния глава да не се опитва да внушава, че има спор между него и премиера Бойко Борисов.

„Цветанов не говори на автопилот, предполагам, че изпълнява някакво задание, за да може така да се противопоставя – трябва да се спасяват „Ф–16“-ките“, каза Мирчев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Не знам откъде се прави изводът, че някой лобира в нечия страна, но в крайна сметка свещено право на президента е да влезе в образа на Яне Янев и да се занимава с такива битовизми. Според мен това сваля изключително много нивото на разговора и не подхожда на институцията“, каза Харизанов.

Според Мирчев „президентът не може да стои като благородна статуя и когато върху него се сипе мръсотия, да не отговаря изобщо. Става дума за обвинения в корупция, а президентът просто напомни, че Цветан Цветанов е много бременен със съмнения (за корупция, бел. ред.), имаше и съдебно дело, и т. н. Така че много трябва да се внимава кой кого в какво обвинява. Не може да обвиняваш някого в нещо, в което ти самият си очернен“.

„Това важи в пълна сила и в обратната посока – каза Харизанов. – Нека не забравяме, че настоящата съпруга на президента беше назначена на два договора по времето, по което той беше шеф на Военновъздушните сили, за да взема две заплати. След като всеки има някаква история, защо трябва да се води изобщо този разговор? Всеки идва в политиката със своята история“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Става дума за нашата армия, за техническото ѝ превъоръжение и тук трябва да се произнасят експерти, а не да се водят такива плиткоумни диалози“, посочи Мирчев.

На въпрос дали става въпрос за битка между експертите или на лобита той отговори: „Когато става дума за 40-годишни самолети трета употреба от страна като Португалия, очевидно става дума за лобизъм“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това, което искам и бих се радвал като данъкоплатец, е след сформирането на парламентарната анкетна комисия „Грипен“ цялата информация по казуса да бъде оповестена, каза Харизанов.

По думите му президентът е този, които продължава словесните престрелки – „може би няма по-важни неща, с които да се занимава, и за него е важно на всяка цена, с реплики в стил Яне Янев, да се държи в информационния поток. Мисля, че не му отива“.

Вижте целия разговор във видеото: