Ако човек е следил информационния поток през последните седмици, доста е вероятно да е останал с впечатлението, че България е държавата с най-много социолози, политолози, пиар експерти и прочее анализатори на глава от населението. Буквално всеки се е наел да прогнозира как ще завърши предсрочният вот и какво ще последва от него.

Казаното изчезва, а написаното остава – особено когато става дума за партии и проценти. При това положение, съвсем естествено социологическите агенции винаги са тези, които в изборната нощ са сочени с пръст от политиците за това колко малко (или колко много) са познали резултатите от вота.

Както и самите социолози подчертават (ЕТО ТУК ги питахме специално), има много причини, поради които едно добросъвестно проведено изследване може да се размине с реалността и има още повече начини експерти със зли намерения да манипулират общественото мнение.

Изследователски проект с участието и на бившия премиер Иван Костов (сам станал жертва на разминаването между социологическите прогнози и реалните изборни резултати на вота през 2001 г.) премери точността на прогнозите на водещите агенции. Вижте ТУК заключенията на анализа.

Ние в bTV Новините не си поставяме толкова високи цели. В този материал просто ще оставим за поколенията последните проучвания на някои от водещите социологически агенции за вота на 11 юли. Съветваме ви да си запазите линка и да се върнете към него в неделя-понеделник. Ще ви е полезно и за друг път – когато ви попадне „бомбастична“ социология и се зачудите дали може да ѝ се вярва.

Снимка: bTV

Скромният ни обзор започва с „Алфа Рисърч“, които дават 0,3% преднина на „Има такъв народ“ пред ГЕРБ-СДС. „БСП за „България“ е спокойна за третото си място с 16,4%. „Демократична България е четвърта“ с 12%, а след нея е ДПС с 11,1%. „Изправи се! Мутри вън!“ влизат в 46-ия парламент с 5,4% от вота, а „Българските патриоти“ не се класират с 3,8%.

Снимка: bTV

Сондажът на „Маркет линкс“ поставя ГЕРБ-СДС на първо място с 19,7% подкрепа, а „Има такъв народ“ са с 18,8%. „БСП за България“ е с 16,9%, ДБ – 12,5%, ДПс – 9,5%. ИСМВ имат 5,4%, а „Българските патриоти“ в това проучване изглеждат още по-далеч от парламента с 2,9%.

Снимка: bTV

„Екзакта“ е едно от проучванията, които дават преднина на бившите управляващи пред формацията на Слави Трифонов – 21,4% срещу 20,8%. „БСП за България“ имат 15,8%, „Демократична България“ води на ДПС с процент и половина. ИСМВ влизат „на косъм“, „Българските патриоти“ – също.

Снимка: bTV

„Галъп Интернешънъл Болкан“ дават точно процент преднина на ИТН пред ГЕРБ-СДС. „БСП за България“ се оценява на малко под 16%, „Демократична България“ е с 12,2% срещу 11,5% за ДПС. ИСМВ имат 6,1%, а обединението на „Воля“, ВМРО и НФСБ е точно на ръба с 4%.

Паспорти на изследванията

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 4 – 7 юли 2021г. от агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Проучването на „Маркет линкс“ е финансирано и реализирано съвместно с bTV. Проведено е сред 1075 лица на над 18 г. в периода 18 – 25 юни 2021 г. по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета.

Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 1-5 юли 2021 г. сред 1005 пълнолетни български граждани в 92 населени места от цялата страна. Работено е по стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. При изготвяне на извадката са използвани последните данни на НСИ за населението на страната, разпределени по пол, възраст, административни области и типове населени места (столица, областни центове, малки градове и села). Извадката възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Изследването на "Галъп Интернешънъл Болкан" по поръчка на БНР. То е проведено между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.  1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.