Безплатен в някои случаи градски транспорт, както и спиране на най-замърсяващите автомобили от движение – това са част от мерките в програмата на Столичната община (СО) за подобряване на качеството на въздуха в София до 2020 г.

Мерките се разработват от СО заедно с експерти от БАН, Техническия университет и ХТМУ, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

В програмата се залага на още по-масовото използване на градския транспорт, най-вече метрото, чийто трети лъч е в процес на изграждане.

За всички превозни средства на градския транспорт пък ще стане задължителен стандартът за емисии ЕВРО6. Същевременно ще се разшири и паркът с електробуси , както и броят на зарядните станции за електромобили в града

Сред предвижданите мерки е и в дните на голямо замърсяване някои линии на градския транспорт да стават безплатни, а движението на автомобили най-натоварените зони на града да бъде ограничавано.

Заедно с това от Столичната община предвиждат да се изградят нови велоалеи и нови буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото, както и да се предложат стимули за използването им.

Ще продължи и създаването на нови зелени площи около натоварените булеварди.

Основните улици и булеварди трябва да се мият по-често, почиствани трябва да бъдат и повече от кварталните улици, признават от СО.

От общината настояват и за по-строг контрол при техническите прегледи на автомобилите, както и спиране от движение на колите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми.

Екипът на Фандъкова ще предложи и специален стикер, който да обозначава екологичния клас на автомобилите, които се движат в София.

Столичната община предвижда да въведе и система за ранно предупреждение при прогнозни високи нива на фините прахови частици.

Общината ще информира гражданите за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и ще насърчава софиянците да преминат към алтернативни горива.

Програмата, в която ще бъдат отчетени и предложенията на гражданите, трябва да бъде внесена за обсъждане в Столичния общински съвет и гласувана през март.

Вижте още във видеото: