До две седмици у нас пристига нова група американски военни като част от плановете за засилване на сигурността в Европа. Какво представлява операция „Атлантическа решителност”?

Прекрояването на картата на Европа след анексирането на Крим в началото на 2014 г. създаде напрежение по източния фланг на НАТО. Полша, Балтийските държави, Румъния и България получиха ангажимент за сигурността си от Вашингтон и Американското присъствие в Европа беше засилено.

Кремъл отговори с поредица изненадващи учения, последното от които, наречено „Запад”, приключи само преди 10 дни.

Първоначално операция „Атлантическа решителност”, стартира с III бригада от Форт Карсън, Колорадо, с над 3000 военни. От тях 150 души с 15 бронирани машини на пехотата пристигнаха през февруари, а през юли България стана домакин на най-голямото американско учение с партньор от черноморския регион, в което участваха 40 хил. души от 22 държави.

В американската инициатива за осигуряване на европейската сигурност са заделени 4,8 млрд. долара. Именно по тази програма от Вашингтон осигуряват ротацията със застъпване на т.нар. боен екип от бронирана и напълно оборудвана бригада, който се заменя на всеки 9 месеца. Бригадата от Форт Карсън се заменя с бронирана бригада от Канзас.

Тя включва 3300 души с 945 машини. От тях – 85 танка, 130 машини „Брадли” и 17 машини „Паладин” заедно с още 390 верижни машини.

На президентския полигон в югозападна Полша бригадата тренира бързо събиране и провежда маневри преди да се разпусне и насочи към пет точки в Европа.

В рамките на учението американските военни тренираха комбинирана стрелба с танкове „Ейбрамс”, бойни машини „Брадли” и хеликоптери „Апачи”.

Любопитното е, че бронираните машини имат псевдоними – Ахил, Арес, Гневният пират, Мъжка дружба и Съдия Джуди (кръстена на известно риалити предаване).

След края на учението в Полша остават 1260 души, 1380 се насочват към Германия, 270 към Румъния, 60 за Унгария и 210 пристигат още този месец у нас. Американските военни ще пристигнат в Ново село още през октомври с 22 машини „Брадли” и с 4 танка.

Очаква се общите тренировки да започнат в началото на ноември. Планирани са общо 4 големи учения в Европа за следващото деветмесечие.

В първите 9 месеца на операция „Атлантическа решителност” са изстреляни 1 млн. боеприпаси в 11 учения с 25 държави. Засега за операцията е записано, че продължава в обозримо бъдеще.