Пръстов идентификатор за влизане в болница, повече пари за спешната помощ и отстъпки от цените на лекарствата за касата – това е част от постигнатото, което министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов отчете за двегодишния си мандат.

По време на неговото управление на здравното ведомство безспорно се родиха много идеи за промени, част от които изобщо не стигнаха до реализация.

Например разделянето на пакета с медицински дейности, плащани от НЗОК, на две. Веднъж съдът върна промяната, вторият път така и не се стигна до окончателното ѝ гласуване.

И още един пример – т.нар. „данък вредни храни” – също широко дебатирана идея, която така и не се реализира.

Една от гордостите на Москов – пръстовият идентификатор за прием в болница, е факт, но се обжалва в съда. Според Москов именно благодарение на пръстовия идентификатор разходите са се стопили, а и той бил ключът към електронното здравеопазване.

Спорен се оказа и предстоящият централизиран електронен търг за лекарства за болниците. Сега всяка сама провежда търг, а това според Москов води до съмнителни цени.

Жалби бяха подадени в комисията за защита на конкуренцията.

Сред успехите си Москов посочи преговорите с компаниите за отстъпки от цените на лекарствата, увеличените средства за спешна помощ и проекта за модернизацията ѝ, който предстои да се изпълни.

Като грешка Москов посочи някои кадрови решения, без да назовава имена.

Силите не стигнали и за финализиране на реформата в ТЕЛК.

Вижте още във видеото: