Европейската комисия е готова да достави всичко необходимо за наблюдението и охраната на границата ни с Турция. Това заяви в Европарламента председателят Урсула фон дер Лайен.

Брюксел отказва да изпълни призива на страни като Австрия за допълнително финансиране на защитна ограда по границата с южната ни съседка. Еврокомисията обаче ще направи всичко необходимо за пресичане на незаконния трафик на мигранти по нашата граница и по целия балкански маршрут.

„Най-належащият въпрос за решаване сега е сухопътната граница между България и Турция. Ние можем да засилим нейната охрана с устройства за наблюдение, да надградим инфраструктурата и да доставим оборудване като дронове, радари и уреди за наблюдение“, каза Урсула Фон дер Лайен председател на Европейската комисия.

Този дебат се случва във важен момент. След една седмица в четвъртък в Брюксел започва извънредна лидерска среща на правителствените и държавни ръководители на Европейския съюз по много болезнената и най-разединяваща тема – „Миграцията“. Абсолютният приоритет е българо-турската граница.
Може да има дронове, както каза председателят на ЕК, тоест в Европа има пари за наблюдението на тази граница, но не за самото строене. Това е дебат с продължение.

Идният четвъртък държавните и правителствени ръководители на 27-те отново ще са в Брюксел заради темата „Миграция“.