Днес се очаква кабинетът да одобри Националния оперативен план за справяне с COVID кризата. Процентът заети интензивни легла в болничните заведения ще определя какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани.

Засега е ясно, че планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които ще са ясни предварително на хората и бизнеса.

По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения стане критично ограничен.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие, преди да бъдат налагани ограничения.

Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение, съобщиха още вчера от правителствената пресслужба.

Планът ще бъде представен на пресконференция в Министерския съвет от в късния следобед в 17 ч., информираха от правителствената пресслужба.

Премиерът Кирил Петков ще открие събитието чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията ще присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!