Какво цели ГЕРБ с официалния си отказ от коалиране с БСП? По тази тема дискутираха в предаването „Лице в лице“ по bTV Мария Капон и Андрей Райчев.

Това е най-важната новина от конгреса на ГЕРБ, защото по този начин ГЕРБ бетонира Корнелия Нинова, като обезоръжи цялото друго крило, което твърдеше, че ще има някакви разговори между двете партии и е възможно да има някакво събиране в бъдеще, коментира Капон.

Друго важно, което трябва да се отбележи, е, че Волен Сидеров държа реч на конгреса, докато в Германия Ангела Меркел не допусна ултранационалистите дори до зам.-председателско място в ЕП. Това беше парад на ултранационализма сам по себе си, каза Капон.

Може да са коалиционни партньори, но знаците са различни, а в политиката знаците са особено важни, подчерта тя. Това е признание за „Атака“, смята Капон, докато ултранационалисите би трябвало да са в ъгъла и да не бъдат допускани до властта.

Снимка: bTV

Според Райчев декларацията за отказ от коалиране с БСП е „маневра, причината за която е, че ГЕРБ получи много упреци, че мечтата му е да се коалира с БСП. Истината е, че това би било много изгодно за Бойко Борисов по много причини. И продължавам да мисля, че не е невъзможно“, каза той.

Според него коалицията не е стабилна. Това да си в коалиция с ултранационалисти не е безпроблемно – непрекъснато те гледат под лупа, непрекъснато те питат, ако някой от тях се изцепи, може да стане беля, каза Райчев.

Декларацията е „резултат от поведението на Нинова, която не само отхвърля, отхвърля, отхвърля, а хапе, дере дращи и се хвърля с всички сили в опозиция. С декларацията ГЕРБ казват на БСП: „Елате да се бием“, смята той.

Левицата няма да убие ГЕРБ – добави той – който си е в ГЕРБ, няма да ходи в БСП и обратното – там границата е прокопана. Ситуацията в дясно е различна – ако там се образува нещо 10-процентово, това е за сметка на ГЕРБ, затова с декларацията е начин да се удържа дясната периферия, каза гостът.

Капон обаче посочи, че БСП и ГЕРБ многократно са си давали гласове, например много хора от ГЕРБ са гласували за Румен Радев. Според нея рязко спадане на ГЕРБ може да има при силна автентична десница.

Вижте целия разговор във видеото: