За първи път - българчета в разговор с Космоса. В 18 часа децата задаваха въпроси на двама от астронавтите на Международната станция.
 

Станцията започва да се строи през 1998 година и тежи 420 тона. Тя се движи със средна скорост близо 30 хил. км в час. А aстронавтите, които работят и живеят там, изживяват 16 изгрева и залеза всеки ден.

- Здравейте казвам се София и съм от София на 7 години съм и въпросът ми е какво бихте донесли от Космоса като подарък за едно дете?

- Ако има дете в Космоса, аз бих му дал бастун, за да може да ходи по-стабилно
.

Така започна видеовръзката, за която НАСА избра 32 деца от над 200, заявили желание.

„Почувствах се доста добре, защото вложих доста труд в този проект. Въпросът ми беше север, запад, изток, юг са използвани за навигация, както и надморските височини за Земята, но всъщност защо те са ограничени към Земята, какво се използва за Космоса?“, казва Симеон Момаков, ученик.

Целта на проекта е да разпали въображението на децата към Космоса. А основното послание е да мечтаят смело.

„Защо не и съвсем скоро да изпратим и третия български космонавт в Космоса“, предположи Стефани Величкова, която е част от екипа на Атлантически клуб България.

В „София Тех Парк“ през целия ден имаше презентации, работилници, лаборатории за колонизирането на Марс, космическата храна и много други.

Опита си в космически лагер на НАСА разказа Татяна.

„Средата, в която те потапят, е напълно истинска, тренажорите са в реални размери, симулаторите също“, казва Татяна Иванова, участник в космически лагер на НАСА в Турция и САЩ.

В работилниците днес като доброволци се включиха и победители в предишни конкурси на НАСА. А церемонията приветстваха първия български космонавт Георги Иванов, посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.