Неправителствени организации, министри и депутати обсъждат в Симитли развитието на региона след строителството на магистрала „Струма”.

Трасето през Кресненското дефиле е най-спорно, а хората, които живеят в Симитли, откъдето ще мине трасето, са съгласни с варианта, предложен от държавата, за два пътя – единия по настоящото трасе, а другия – в планината.

Хората в Кресна първоначално бяха против това и искаха две трасета в планината,  но след известни обещания, които получиха, голяма част от тях се съгласиха.

Еколозите, които днес не присъстваха на срещата, са категорично против и настояват за магистрала извън дефилето.

„Честно казано, никога не съм разбирал защо черният щъркел, бялата лястовица или краставата жаба трябва да спират икономическото развитие на България. Явно е, че от подобни игрички се хранят определени хора, а може би обслужват и други икономически интересни, но построяването на магистрала „Струма”, развитието на икономиката в целия регион малко или много зависи от това”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Ние искаме да запазим местната икономика, да има един добре развит икономически регион, в който да покажем, че дори когато се изгражда автомагистрала, районът просъществува покрай тази магистрала”, посочи Веселин Грозданов от Клъстър Зелен транспорт.

Крайният срок за строителството на магистрала „Струма” е 2023 г.