Какви са приоритетите на политическите партии през новия парламентарен сезон? На този въпрос отговориха пред bTV народните представители Десислава Атанасова (ГЕРБ), Драгомир Стойнев (БСП), Искрен Веселинов (Обединени патриоти).

ГЕРБ

За нас е важно първо достойно да се представим като държава, която оглавява Съвета на ЕС, каза Атанасова. Тя изтъкна сред приоритетите на ГЕРБ за предстоящата сесия на парламента борбата корупцията, „затова и вчера правната комисия разгледа на извънредно заседание ветото на президента, то беше категорично отхвърлено“, каза Атанасова.

Снимка: bTV

За нас е изключително важно и дали ще има вот на недоверие, кога ще бъде, дали вече са събрани подписите. Ясно е, че няма математично мнозинство той да е успешен, затова считаме, че той ще е загуба на парламентарно време, което е много по-коректно да се концентрира в други теми – доходите, сигурността, посочи Атанасова.

БСП

Вот на недоверие ще има, отговори Стойнев. Още преди Нова година заявихме, че на 17 януари ще бъдат внесени мотивите, те са почти готови. Наистина толкова много примери (за корупция) има, че е много трудно да се синтезират в един кратък вариант. Един вот не е само парламентарно време, това е и дебат, който се води в българското общество, изтъкна той.

Снимка: bTV

Стойнев припомни, че днес има протести и проблемите не трябва да бъдат замитани. По думите му системите са толкова разрушени, че вече не работят и проблемите не могат да се скрият. Когато имаш фасада на държавност, на институции, които не могат да си свършат работата, защото там работят некадърни хора, влезли без конкурси и работят против интересите на държавата, се случва това, което се случва в момента – държава, която не може да осигури сигурността на гражданите си ,смята той. Годината ще бъде интересна, напрегната и като народни представители приоритетите ни са свързани с приоритетите на българските граждани – демографията, здравеопазването, образованието.

Разпадът в цялата система е огромен, затова смятаме, че един вот на недоверие на тема корупция е изключително важен и навременен.

На въпрос губят ли времето на хората и парламента Стойнев посочи, че това е парламентарна практика в демократична държава. Ако демократичните практики пречат на управляващите, това ясно говори за манталитета им, каза той.

Атанасова отговори, че БСП нямат какво да предложат алтернатива и това е последната сламка, за която да се хванат.

Обединени патриоти 

Приоритетите, с които влязохме в парламента, остават непроменени и до голяма степен съвпадат с приоритетите в работата на правителството – увеличаване на доходите, защита на длъжника, комплект закони, които отстояват националната идентичност, изтъкна Веселинов.

Снимка: bTV

За Истанбулската конвенция той посочи, че Патриотите ясно са заявили своята позиция. Това е въпрос на ценност и нормалността да бъде норма в обществото, а не анормалността.

Вижте повече във видеото: