На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) се явиха 49 334 ученици. Анулираните писмени работи са 11, съобщиха от МОН.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин от журналист в сградата на просветното ведомство. Зрелостниците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин.

Изпитът беше разпределен в три модула и за първи път от дълго време се проведе отделно от Националното външно оценяване за седми клас. Матура се проведе в близо 700 училища, а 10 500 квестори отговаряха за реда. Камери във всички изпитни зали следяха учениците и се наблюдаваха в реално време от служители на училищата и МОН. 

В продължение на часове беше блокирал сайтът на просветното ведомство, на който се качват изпитният тест и отговорите към него. Причина за блокирането е бил големият наплив от посещения, съобщиха от МОН.

Подготовката за матурата започна по тъмно в сградата на просветното министерство. Журналист генерира изпитния вариант чрез софтуер, който комбинира 41 въпроса от над 11 милиона възможности. Два часа и половина по-късно изпитният вариант стигна до класните стаи. В интернет се появиха спекулации за произведението, за което ще пишат зрелостниците, но от МОН категорично ги отхвърлиха. Темата се пазеше в тайна до края на изпита.

Резултатите ще бъдат обявени до 13 юни. Следващата матура е по предмет по избор. Тя ще се проведе на 23 май.

Вижте отговорите от държавния зрелостен изпит: 

Матура БЕЛ by bTV Novinite on Scribd