Предизвикателството в социалните мрежи да споделяме снимки преди и след 10 години може да крие рискове, алармират експерти по киберсигурност. Част от теориите за новата мания в интернет се основават на хипотезата, че с изображенията ни се обучава изкуствен интелект.

В началото на годината новото предизвикателство за 10-те години набра милиони последователи в социалните мрежи. В кампанията се включиха и много световни знаменитости. Някои български потребители в мрежата обаче са скептични.

„Избягвам ги, смятам, че този култ към личността, който го налагат социалните мрежи ми е непонятен и неприятен”, каза Боряна Марушкина.

От специализираното издание „Уайърд” повдигат въпроса дали снимките се използват за обучение на изкуствен интелект в лицево разпознаване:

„Ако знаят за 10 години колко сте остарели, знаят какъв етнос сте, какво работите, в кой регион сте и какви са ви интересите, може да се създаде профил на населението, навиците му и как те се отразяват на остаряването", каза Ясен Танев.

„Фейсбук” реагира, че предизвикателството не е инициирано от тях и нямат полза.

„В дигиталната индустрия малко неща се правят без търговски смисъл. Идеята е да се обучи изкуствен интелект, но въпросът е на кого ще бъде продаден. Това са банки, търговци, охранителни фирми, държавни институции”, обясни Ясен Танев.

Експертите напомнят, че изкуствен интелект може да се обучава ежедневно и с постовете ви в „Инстаграм” и „Фейсбук”.