Проверка на bTV и Агенцията по храните показа груби нарушения. Неправилно съхранение на месо и риба в горещите дни и липса на проследимост на млечни продукти, са само част от нередностите. Безопасни ли са храните на открито при температури около 30 градуса?

Един от столичните паркове освен, че е сред най-оживените места, се предлагат и много вкусни изкушения за деца и възрастни. Дори в най-големите жеги храна се продава на алеите, както и в търговските обекти и заведенията. Така наречените "бързи храни" обаче крият рискове, защото рибата, месото, сосовете и яйчените продукти се развалят лесно, особено ако се съхраняват неправилно.


 
Още в първото заведение за бързо хранене в парка откриваме нередности - месото и рибата се съхраняват неправилно и на топло, а сиренето няма документи за произход.

Продуктите ще бъдат поставени под възбрана, а заради начина, по който размразява месото и рибата управителят ще получи и акт. Инспекторите имат забележки и към липсата на работно облекло на готвача, както и към документацията на обекта.

През лятото инспекторите следят с особено внимание и храните, които се продават на открито - пици, сандвичи, продукти със съдържание на яйца.

От Агенцията по безопасност на храните призовават потребителите да сигнализират при всяко съмнение за качеството или годността на храната, както и за пропуски в хигиената. При груби нарушения търговският обект може да бъде затворен, а храната да се бракува.

Засилени са проверките на инспекторите от Агенцията по храните и по морето. Само за миналата седмица са проверени над 160 обекта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!