До седем седмици България ще излезе с конкретна позиция по предложенията на „Газпром“ за по-ниска цена на газа и възможност за търговия с доставения от руснаците природен ресурс.

За експертите отстъпката на руския енергиен гигант не е изненадваща.

Европа показа своята сила. Русия започна да се съобразява с третия енергиен пакет, в частност либерализация на газовия пазар“, коментира енергийният експерт Атанас Тасев.

Очаква се формулата за ценообразуване на газа да бъде чувствително променена в полза на потребителите.

Бившият ни посланик в Москва Илиан Василев обаче подчертава, че бързи последствия от хода за отстъпка на „Газпром“ няма да има.

„Ако ние до 2022 г. нямаме желание да направим истинска конкуренция за доставката и да си отворим транзита, за да може във всички посоки да влиза и излиза газ, то тогава никакви условия на „Газпром“ няма да ни вълнуват“, казва той.

„Газпром“ сменя курса към краткатосрочната или т.нар. спотова търговия. Тя би лишила Русия от дългите междуправителствени споразумения, с които Москва упражнява влияние, казва Василев.

„Ако започнете да търгувате краткосрочно, политическото оръжие в газа вече изчезва. Но това не е притеснение на „Газпром“, а на Кремъл“, смята той.

Предложенията на „Газпром“ идват под заплахата от глоби за стотици милиони, в случай, че се докаже руски монопол на пазара.

Брюксел ще се произнесе по този казус най-рано на 5 май.

Вижте повече във видеото: