Ако имате онлайн магазин или обмисляте да стартирате такъв, то трябва да знаете, че изборът на хостинг е едно от най-важните неща, на които да обърнете внимание. Конкретно заради лоша скорост на зареждане, липсата на добра сигурност, както и неправилното управление на уеб сървърите.

За да предотвратите това трябва да се запознаете с това какви видове хостинг услуги има и на какво е важно да обърнете внимание, когато избирате доставчик. Но преди това нека да отговорим на въпроса...

Какво представлява хостингът?

Както казахме, хостингът е от съществено значение за вашия бизнес. Той осигурява сървър, на който се намира вашия сайт, така че да бъде свързан с интернет и да може да бъде посещаван от потребителите.

Днес съществуват различни видове хостинг, какъвто е познатият ни виртуален сървър, като всеки вид предлага различни възможности и отговаря на специфичните нужди на даден бизнес.

Видове хостинг

Има няколко основни вида хостинг, които определят както хардуера, така и настройките на вашия сървър. Това са:

  • Споделен хостинг
  • VPS хостинг
  • Специализиран хостинг

Споделеният хостинг е предпочитан от потребители, които тепърва ще стартират свой бизнес. Това е значително по-евтино решение, но е за сметка на по-ниската скорост и това, че трябва да се споделя сървърното пространство с още няколко други уебсайта.

Този тип хостинг не е най-подходящия за онлайн магазин, тъй като не предоставя необходимите условия. И все пак, ако бюджетът ви е много ограничен, споделеният хостинг може да бъде опция за стартиране на вашия бизнес, но не е трайно решение.

VPS хостингът от своя страна, познат още като виртуален частен сървър, решава до голяма степен проблемите на споделения хостинг. Това, с което се характеризира, е, че споделя една машина с други уебсайтове, но ресурсите му са изолирани.

От друга страна, специализираният хостинг е най-високо ниво и съответно един от най-добрите избори. Той ви предоставя собствен частен физически сървър, което определя и неговата значително по-висока цена. В тази връзка е важно да споменем и за облачния хостинг, който се превърна в едно от най-добрите решения за онлайн магазините, като разрешава един от най-големите им проблеми, а именно бързото прерастване на сървърната среда.

Огромното предимство на облачния хостинг е това, че е мащабируем - винаги можете да добавяте или да премахвате ресурси, а и е много достъпен дори и за стартиращи компании. И не на последно място са управляваният и неуправляваният хостинг. Неуправляваният хостинг е значително по-евтин. Специфичното е, че вие сами трябва да извършите настройки и конфигурация на сървъра, както и да се погрижите за сигурността и поддръжката. Това е и най-големият му недостатък.

За разлика от него управляваният хостинг предлага всичко - настройка, конфигурация, сигурност, поддръжка и актуализации. Именно затова е и още един чудесен вариант за стартиране на онлайн магазин.

Неща, на които да обърнете внимание при избора на хостинг услуги

Когато избирате хостинг услуга и доставчик, то има няколко неща, на които да обърнете внимание. Малко по-долу споделяме кои са те.

Висока производителност

Бързият и надежден хост е приоритет за един онлайн магазин, тъй като е показател за това дали потребителите ще посетят вашия сайт, дали ще останат в него и дали отново биха се върнали. В тази връзка ще трябва да кажем, че споделеният хостинг е значително по-бавен, което не бива да се допуска при един онлайн магазин.

Честотна лента и съхранение на файлове

Хостингът трябва да предостави достатъчно място за вас и вашия бизнес, тъй като в повечето случаи онлайн магазините заемат голямо място за файловете и бързо се изразходва наличното място за съхранение.

Мащабируем хостинг

Тъй като трафикът в онлайн магазините може значително да се променя, то трябва вашият хостинг да предлага лесно надграждане, така че да расте заедно с вашия бизнес.

Проактивна поддръжка

Независимо колко добре е изграден вашият онлайн магазин, то винаги идва момент, в който се появяват проблеми и грешки. И тук идва въпросът дали можете да разчитате на вашия доставчик на хостинг услуги.

От изключителна важност е да знаете, че при възникнал проблем хостинг компанията ще реагира бързо, така че да ви помогне в отстраняването на проблема. Освен това отношението им към вас като клиент е също от значение за добрата съвместна работа.

Високо ниво на защита

Киберсигурността е от изключителна важност за онлайн магазините, тъй като те използват чувствителни данни като номер на кредитна карта, пароли за PayPal, имена, адреси и други. Именно затова е важно вашият хостинг доставчик да предлага високо ниво на сигурност.

Автоматични резервни копия

Резервните копия са не по-малко важни за един онлайн магазин. За целта трябва да има стабилна система за архивиране, която да защитава всички важни файлове, както и базата данни. В тази връзка безопасността и архивирането на данните трябва да е една от основните грижи на компанията, която предоставя хостинг услуги.

В заключение ще кажем, че има прекалено много онлайн магазини, които стават обект на значителни проблеми като бавна скорост, липса на сигурност и добра поддръжка. Всичко това се дължи на неправилно избрани хостинг услуги.

Именно затова ви съветваме да отделите необходимото време и да откриете доставчик, който да отговори изцяло на вашите нужди и спецификите на вашия бизнес.