Имало ли е риск от авария в АЕЗ „Козлодуй? Преди дни стана ясно, че е имало спряна поръчка за модернизация в централата, която е била дадена на украинска компания без опит в сферата.

Според експерти, ако сделката беше сключена, България е можело да спре реактор и да се изправи пред режим на тока или авариен внос от съседните страни.

Въпросната апаратура, предложена от неопитна украинска фирма, контролира и управлява неутронния поток в реактора. Това са системите, които следят какво се случва вътре в реактора. Специални датчици по целия корпус подават информация към контролната зала. Ядрени експерти са категорични, че с тези системи не бива да се правят компромиси. Допълват обаче, че, дори да се стигне до монтиране на неясна технология, тя няма да бъде пусната.

Последната дума не е на хората в АЕЦ на експертите от Агенцията за ядрено регулиране. Дори и да е имало натиск вътре в централата - регулаторът накрая е щял да отхвърли поръчката.

Украинската фирма "Радий", която е трябвало да спечели, никога не е инсталирала подобни системи в реактор. Доказва опит само на ядрен тренажор, където се учат оператори на централи.

Освободеният директор на централата обяви, че той е наследил поръчката и я е спрял.

В студиото на „Лице в лице” депутатът Георги Кадиев заяви, че става въпрос за 37 млн. лв., но „дори и сумата не е толкова фрапантна, колкото факта, че не говорим за безопасност на ресторанта, а на ядрена централа”. Димитър Ангелов, който заяви, че е наследил поръчката, коментира, че е решил да я прекрати заради съмнения.

Ядрените централи не разчитат само на една система за сигурност. Така че дори и въпросната апаратура да се инсталира и да не сработи, рисковете да се стигне до ядрена авария са твърде малки.

Офертата на украинската фирма е под обявената сума в поръчката - 37 млн. лв., което прави впечатление на Антон Иванов - бивш ръководител на централата. Ядреният експерт е категоричен, че точно с тази технология не трябва и не може да се прави компромис.

Според синдикалиста Владимир Владимиров, ако украинските системи са били инсталирани, централата е трябвало да спре да работи, след това да се демонтират, а това би означавало режим на тока.

Сега се чака нова процедура и нови играчи желаещи да модернизират централата.

Специалистите са категорични новият директор на централата ще трябва максимално бързо да обяви на ново поръчката тъй, като подмяната на системите на всеки един ядрен реактор се правят в определен период от време.