От пет дни спасените от разградския зоопарк лъвчета Терез и Масуд са в новия си дом в Холандия.

Те са поне трето поколение близкородствено развъждане и имат увреждания, но сега получават специализирани грижи и постоянен медицински контрол.

Снимка: bTV

„Ние се грижим за големи котки със специални нужди. Животните тук са от зоопаркове, от частни колекции, от циркове и всички имат проблеми – може да са медицински, може и да са психологични, това са травмирани животни“, казва директорът на центъра Симоне Шулц.

Всеки ден хората във „Фелида“ обогатяват средата, в която живеят големите котки, за да им помогнат да се чувстват добре.

Снимка: bTV

„Идеята е да им помогнем да проявяват естествено поведение, което е трудно в плен, защото те тук не ловуват, например“, разказва гледачът Джуно ван Зон.

Снимка: bTV

Когато времето се затопли Терез и Масуд ще започнат да излизат във външно ограждение, което е подготвено специално за тях.

Какво представлява центърът за големи котки „Фелида“ на международната организация „Четири лапи“ разказват Марина Евгениева и операторът Иван Филчев тази вечер в „bTV Репортерите“. Гледайте филма им веднага след централната емисия новини.