Здравноосигурени българи се оказаха без права за един ден. При опит да си купят лекарства по Касата системата в аптеките показала, че хората не са сред живите или пък че са с прекъснати права.

Като пенсионер Анастасия Минева е здравноосигурена от държавата.

Вчера обаче се оказва с прекъснати  права. Жената го разбира случайно когато отива в аптека, за да си купи лекарства по каса. Отказват да й ги отпуснат, а тя отива в друга, но и там резултатът е същият.

Заради проблема 75-годишната жена е принудена да купи едно от лекарствата си изцяло за нейна сметка - прекъсване в приема му носи риск за здравето.

Случаят на Анастасия не е изключение, различни аптеки свидетелстват, че във вчерашния ден са се сблъсквали с подобни казуси.

От приходната агенция обясниха, че вчера са извършвали регулярна актуализация на здравноосигурителния статус на хората и най-вероятно аптечните системи не са разчели коректно информацията за онези, чиито данни са се обработвали към момента. 

„Компютърните системи на частните болници, поликлиники, аптеки, приемат за вярно нещо, което системите на НАП не са изпращали”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Предстои среща между приходната агенция и разработвалите софтуера, за да се намери  решение на проблема.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!