Заявка за увеличение на минималната работна заплата. Социалното министерство предлага най-ниското възнаграждение от 1 януари 2023 година да стане 770 лева. Сега то е 710 лева. 

Как се приема идеята от работещите, синдикатите и бизнеса?

Мария Хубенова работи в сферата на търговията от дълги години. Получава минималната работна заплата и признава, че се справя трудно. 

Според Мария дори минимално увеличение на заплатата й ще помогне на семейния бюджет, особено преди зимния сезон.

Според социалното министерство за промяната в минималната заплата от 710 на 770 лева ще се търси възможност през бюджета за 2023 година. Сега предстоят разговори със социалните партньори. 

"Ние ще предложим да се приложи един от залегналите принципи, а именно - 50 на сто от средната работна заплата за предходната година. Това в цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева", обясни Лазар Лазаров, министър на труда и социалната политика.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България отново настояват най-ниските възнаграждения да са различни за различните икономически дейности, а синдикатите имат възражения.

"Ние сме категорично против толкова ниско ниво на минималната заплата в момент, когато средната заплата вече е над 1700 лв. Да взимаме такъв базисен период, който е максимално близък до този, за който ще важи. А максимално близкият е първото полугодие на тази година", заяви Любослав Костов, главен икономист в КНСБ.

И още идеи - размерът на линията на бедност за 2023 г. да се повиши на 504 лв. и да се обвързва със социалните помощи на хората, предлага служебният социален министър.