По-малко от месец преди началото на новата учебна година няма окончателен отговор на въпроса присъствено или онлайн ще започне тя.

Утре планът на образователното министерство ще бъде обсъден със социалните партньори и здравните власти, потвърдиха за bTV от МОН.

На 15 септември училищата са подготвени да започнат при всички форми на обучение – и присъствено, и онлайн.

Снимка: bTV

Според плана, който не е окончателен, при зелен сценарий директорът ще постави под карантина цялата паралелка, в случай, че дете или учител е с положителна проба, а ако контактен е само един ученик - то само той ще учи онлайн.

Снимка: bTV

При повече заболели вървим към ротация на учениците в средните и горните класове, а малките деца - само в краен случай.С над 250 заболели на 100 000 мерките са подобни - директорът предлага училището да мине електронно. Бургас и Велико Търново например вече са в червената зона.

Снимка: bTV

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 и влезем в тъмночервен сценарий, всички ученици ще учат от вкъщи.

Снимка: bTV

Ако епидемичната обстановка продължи да се влошава, първи към онлайн обучение трябва преминат учениците от VIII до XII клас. Осмокласникът Калоян обаче се надява да не си остане вкъщи пред компютъра.

"Бих желал да е присъствено, защото средата е нова, училището е по-различно. Миналата година бях 7 клас, имаше матури и напрежението беше изключително голямо и онлайн обучението направи напрежението още по-голямо", казва той.

Снимка: bTV

Майката на Калоян е подготвена за всички сценарии – не само като родител, но и като учител. От 15 септември тя ще преподава на най-малките ученици.

"Много по-различно е, когато учителят погали детето по главата и хване ръката му докато пише, покаже му грешките, които допуска", смята Миглена Манчева.

Снимка: bTV

Именно учениците от 1 до 4 клас ще преминат последни към дистанционно обучение. А според директори най-добрият подход остава гъвкавият.

"Някъде няма да има проблем, особено в зелените зони, но където нещата са в червената зона, вероятността да има училища с неприсъствено обучение е голяма", каза директорът на 119 СУ Диян Стаматов в предаването "Тази сутрин".

Велико Търново вече е в червената зона по болни от COVID-19. Съгласно предварителния план директорите ще предлагат училищата да преминат в електронна среда.

"Всички училища имат готовност. Специално нашето няма никакъв проблем - ние превключваме от днес за утре, от днес следобед за утре сутринта", заяви директорът на СУ "Емилиян Станев" в града Кина Котларска.

За bTV зам.-председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев прогнозира, че новата учебна година ще започне онлайн, но уточни, че независимо дали обучението ще бъде дистанционно или присъствено, трябва да е максимално ефективно и беопасно за децата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!