Големите ученици да се изследват сами за коронавирус с проби от носа – това се обсъжда в министерство на образованието. Кога ще се върнат в класните стаи?

Към момента не може да се каже дата, на която 5-12 клас ще се върнат в училище. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове, което за момента е най-големият проблем.

Повече от час проственият министър днес отговаряше на въпроси за граждани в интервю, излъчвано в социалните мрежи. Той заяви, че идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада, за частните - обсъждането продължава.

Образователният министър заяви, че до момента са поръчани над 3 млн. теста, но от тях в склада в село Лозен са пристигнали 851 000.

„Имаме тестове 1-4 клас до края на следващата седмица осигурени, средства - до Коледната ваканция, големият проблем е кога ще получим тестове за по-големите“, казва Денков.

Тестването на учениците ще бъде спряно, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне под 250 на 100 000.

Заради риска от неравнопоставеност между училищата и заради  възражение от социални партьори държавните и общинските училища няма да плащат тестовете на големите си ученици.

За да се облекчи проблемът с доставките се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа.
Вече има около 6% ваксинирани деца и около 4% преболедували, както и над 45% ваксинирани учители.