Серия от почивни дни предстоят и след Великденските празници. Денят на труда и Гергьовден се падат в делнични дни, което ще скъси две работни седмици.

Във една фабрика за биошоколад работят 20 души. За част от тях днес е последният работен ден преди дълга почивка от 11 дни.

След четирите дни почивка по Великден, следват 1 май и 6 май, които също са почивни. Между тях има само три работни дни – 30 април, 2 и 3 май, които някои от служителите си пускат като отпуск.

Атанаска Добринова работи като технолог и отговаря за качественото производство на биошоколади. В празничните дни ще почива, но в работните до 6 май включително ще работи, с трима колеги по-малко, заради сливане на почивките.

„Няма да ни се отрази в някакви фатални граници, но определено производителността ще намалее”, обясни Атанаска Добринова.

За разлика от нея, колегата й Сава ще работи дори и по празниците, за да наваксат с поръчките.

„Има хора по света, които искат да си вземат от нашите продукти и няма как да ги изключа от своето време”, обясни търговският директор Сава Бобчев.

„Това е малко прецедентна ситуация, която би създала проблематика, особено ако се има предвид, че ние получаваме редовно заявки от чужбина”, коментира работодателят Красимир Бенямин.

Според браншовите организации няма място за притеснение.

„Имаме обратната връзка от страна на работодатели, че те успяват да си направят поръчките, така да си организират нещата, че да осигурят дежурни служители, така че да не се наруши производствения процес”, каза Олга Чугунска от БТПП.

„Чисто човешко е хората да си вземат било платен, било неплатен отпуск. Това в по-малка степен би се случило в туристическия бранш, тъй като знаете, там има дефинирани загуби от едни такива дълги почивни дни и сливане на неработни с официалните празници”, заяви Димитър Бранков от БСК.

Иначе, близо половината от фирмите у нас ще дадат Великденски бонуси на служителите си в размер до 200 лева.

Следващият официален почивен ден е на 24 май, който се пада петък. Така голяма част от работещите могат да си организират дълъг уикенд.