Предприемчиво българско семейство с много труд и любов отглежда редки и екзотични гъби и произвежда оригинални консерви и здравословни храни. Фермата за гъби на семейство Койчеви в Поликраище е посещавана от българи от цялата страна, които желаят да си отгледат кладници или шийтаке в домашни условия.

А сладката им от глухарчета, акация, бъз и цитруси печелят все повече почитатели.

Преди повече от 20 години Антония и Ивайло Койчеви решават да отглеждат по-малко популярни гъби с отлични вкусови качества в домашни условия. 

Снимка: bTV

"Кладницата е иновативна, непозната гъба беше, с много по-добри вкусови качества, и от любопитство като храна, дори за здравословни проблеми, пробвахме и успешно преподредихме субстрата..да може човек да си отгледа за себе си като качество и като домашна храна..От доста години предлагаме субстрата за домашно отглеждане на различни видове кладница -зимни, летни, и цветните – жълта, розова..Много българи ни търсят, впечатлени от гъбата- да си отгледат собствената гъба- чиста и да си я изконсумират после", разказва Антония Койчева.

Днес стотици българи посещават фермата им в Поликраище, за да отглеждат гъбите не само в селските имоти, но и в градовете.

"- 18-20 градуса, възможност да се проветрява помещението, да няма пряка слънчева светлина , да има влажност на въздуха..и след известно търпение около 20-25 дни, когато се покажат първите гъби, се оросяват с чиста вода. Целият процес е около 3 месеца и половина, на няколко пъти излиза реколта от чувалите...Продължаваме да отглеждаме шийтаки на дървени пънчета, правили сме кралска кладница и други от рода на рейшито и китайски екзотични гъби..Особено шийтакито е доста лечебна гъба..доста имуностимулиращи и се използват за онкоболни", разказва Антония Койчева.

Семейство Койчеви решава да затвори производството и да консервира пресните гъби, а Антония експериментира с даровете на българската природа. 

"Няколко вида маринована кладница, мариновано шийтаки, сладка- сладко от глухарчета, сладко от акация- цвят, също и цвета на бъз, сладко от портокали, сладко от банани и стандартните познати от малинии ягоди.. то е сертифицирано от самата природа, че е чисто- самият цвят!", споделя Койчева.

Три поколения от семейство Койчеви се трудят във фермата, а през лятото наемат сезонни работници.

"По време на кампаниите, особено август месец, когато започва събирането на пипера, печенето. Труд, отдаденост и много любов – това е рецептата да си успешен производител в България. Въпреки, че държавните регулации и данъчната тежест повече пречат, отколкото помагат, Антония и Ивайло не се отказват", разказва Ивайло Койчев, собственик на гъбена ферма.

Снимка: bTV

"Високите осигуровки, реално погледнато, ни натоварват с много данъци, проверки- всичко това ни затруднява! На този етап  хората ни търсят, оценяват продукта, който е с екстра качество, което най- вече ни радва, защото който е опитал, всеки се връща, а това за нас е напълно достатъчно", коментира още Койчев. 

За Антония и Ивайло фермата за гъби и консервния цех са повече от препитание и бизнес. В производството на гъби и зеленчуци, и в оригиналните рецепти те влагат душа и творчество, и не спират да мечтаят. А за поредна Коледа с радост ще дарят от своята екологична продукция на нуждаещи се, този път за пациентите от близката болница в Горна Оряховица. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK