На фона на скандала с изчезналите записки на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, веществено доказателство по дело за търговия с влияние, екип на bTV провери как се съхраняват веществени доказателства. От такива предмети с престъпна история зависят съдбите на много хора, застанали пред Темида.

В един от складовете за съхранение на веществени доказателства на Софийския районен съд върху стелажи и в чували има стотици предмети с престъпна история. От тези пликове с восъчни печати зависят съдбите на хиляди хора у нас.

По мазета и сутерени в различните служби, винаги зад катинари, но не винаги с камери - така се пазят веществени доказателства в България. „Съхраняват се различни неща, битови например - предмети от кражби, акцизни стоки, пари и наркотици нямаме, оръжие не приемамаме, всичко останало подлежи на съхранение по тях”, обясни отговорникът за веществените доказателства в Софийския районен съд Ели Арабаджиева.

В двете стаи за веществени доказателства на СРС има още откраднати колела, стари касети с педофилски филми, контрабандни цигари и маркови дрехи-менте. „Имаме и син печат на МВР - с него са правени фалшиви документи”, обяснява Арабаджиева.

Доказателствата са в пликове, с описи и с восъчни печати. Най-зорко обаче се контролират ценностите, които са зад три ключалки и денонощно видеонаблюдение. „Това е една от касите, в които се държат веществени доказателства, които са пристигнали при нас. В много случаи има много ценни вещи - като пари, като телефони, книжа, бижута. И те са на съхранение тук”, обясни отговорникът за веществените доказателства в Софийския градски съд Юлия Миразчийска.

Съдебните служители казват, че няма как от склада да изчезне предмет. Единственият начин е да се открадне от бюрото на съдията или от вещото лице. Експертите и криминалистите пък разнасят из съдебните зали оръжията в кутии от бонбони.

„Не се шокирайте - това е реалността за всички веществени доказателства. Носят ги в опаковки от семки, от вафли, от такива неща. Хората търсят нещо, което е приложимо. Но те се опаковат, етикират им се. Опаковката от бонбони е подходяща, твърда, няма да се унищожат отпечатъците”, разказа преди време началникът на сектор „Балистика и трасеология” Владислав Янчев.

Държавата не влага никакви средства, за да опази доказателствата. Няма пари и за специални опаковки, дори когато става дума за знакови дела като тефтерчето на Филип Златанов. Кражбата на това веществено доказателство изобщо не е единственият подобен. Преди години изчезнаха белязани пари по едно от делата на Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото. Не се намериха и бижутата на убития биш шеф на СИК Бай Миле.