Елентина Петрова страда от тежка форма на церебрална парализа, но въпреки че не може да движи ръцете си, рисува и вече има 2 изложби зад гърба си.

Картините й сякаш всеки момент ще оживеят. Морето е любимата й тема. Кой би предположил, че това изкуство не е правено на ръка?!

"Единственото, което би могла да ползва в дейностите си е главата. Така че тя беше в много тежко положение, но с много рехабилитация… тя постигна много”, разказа майка й Елия Стоянова.

Рисуването се появява като страст, когато е на близо 40 години. Започват дълги и мъчителни усилия да преодолее себе си.

"С огромно желание искаше да рисува. Аз се опитвах в ръчичката й слагах пластели. Тя си слагаше главата на листа и с главата буташе ръката, за да рисува. Но много трудно беше, защото ръката не я слуша, а тя трябва да я накара с главата да се движи", обясни майка й.

Когато не рисува, тя сърфира в интернет на лаптопа си като вместо ръцете си използва носа си. Има много приятели, с които често излиза и се забавлява.

"Тя познава всички музеи на София, познава концертните зали, ходи навсякъде. Това нещо й дава усещането, че тя е пълноценна. Тя... ето казва, че няма усещането, че е болна, че има някакъв проблем. Това, че човек не може да бъде двигателно пълноценен не означава, че няма емоция", категорична е Елия.

Среща с незрящ скулптор и фотограф с 3% зрение – още вдъхновяващи истории тази вечер в bTV Репортерите.