Домашното вино и домашната ракия са част от традициите и културата ни, особено по празниците. Георги Христов обаче черпи близките си с домашно приготвена бира. Как се прави бира на балкона на апартамент?

Един казан от 40 литра позволява да се вари около 19-25 литра бира. Казанът трябва да има допълнително обем, защото бирата може да изкипи, разказа Георги. Той допълни, че е удобно да има и мелница за малц.

Може да се купи и готово натрошен малц, но той има много малка годност. Затова е по-добре да си купим ненатрошен малц и мелница за малц, обясни Георги.

Той каза, че си е купил мелница, към която слага бормашина, понеже по-големите количества бира искат по-големи количества малц, съответно е хубаво да бъде процесът да бъде механизиран. Нужни са още уред, който ще топли казана, може газов котлон и бидон за ферментация.

Когато се прави бира, всичко трябва да е стерилно, особено когато бирата е вече сварена и трябва да се сложи в казана, каза Георги.

Ако искаме да правим качествена бира, ни трябват наистина качествени съставки – ечемичен малц или пшеничен малц, в зависимост от рецептата, и вече за аромат, когато искаме да правим по-различни видове бира, можем да използваме по-тъмен, карамелизиран малц, който дава лек аромат на карамел, хмел и мая. Какво още разказа Георги Христов за производството на домашна бира, вижте във видеото: