Хората, които са под карантина, вече могат да подават заявление за гласуване в така наречените "подвижни избирателни кутии".

За целта трябва да се отиде на сайта на ЦИК и в графата "Избори 2021" да се намери рубриката "За избирателите".  Натиска се бутона и след това се избира "Заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия".

След като карантинираният попълни заявлението, негов близък го подава в общината по постоянен адрес. Може да го подаде и самият заявител по електронната поща на вашата община.

Същото заявление може да се извади и през сайта на Единния информационен портал, където са данните за разпространението на COVID-19 в България.

Избира се темата "Документи" и въпросното "Заявление" е там. Когато обаче настоящият адрес е различен от постоянния и сте в карантина, възникват казуси.

Васил Щъков иска да гласува, но законът не му позволява да го направи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обадих се също на ЦИК, обадих се на РЗИ, за да опитам да разбера дали има някакъв начин да гласувам и дали нещо може да се направи, те ми казаха, че няма“, разказва Васил.

Заявлението, за да гласува под карантина трябва да бъде по постоянен адрес в район „Лозенец“, но Васил кара карантината в район „Слатина“, където е настоящият му адрес.

„И аз си дадох сметка, че аз в момента не съм на постоянния ми адрес и общо взето веднага ми хрумна, че това може да бъде проблем“, казва Васил.

Проблем е, защото Васил е изпуснал срока, за да смени постоянния си адрес с настоящ и сега може да гласува в подвижна урна, само ако подаде заявление по постоянен адрес. Той обаче кара карантината по настоящ и не може да го напусне.

При петдесет хиляди души под карантина, сигурно има и други случаи като този на Васил