Как се гласува на няколко места едновременно? Експеримент на Петър Нанев и екипа на bTV показва, че не е трудно да пуснеш бюлетина на повече от едно място с удостоверение за гласуване на човек с различен от постоянния си адрес.

Членовете на секционните комисии пък не са запознати как става вота с подобно удостоверение и на какви изисквания трябва да отговаря документа, за да бъде валиден.

Без да сме между лицата, посочени в Изборния кодекс, представяме удостоверение, което не е по утвърдения образец, с 4 допълнителни цифри на ЕГН-то. В удостоверението датата е 5 дни преди балотажа. Според правилата на ЦИК е невъзможно издаване на удостоверение за гласуване в толкова кратък срок преди избори.

Първата ни спирка е село Левци. На 20 км от Кърджали. Секцията е в частен дом.

Членовете на секционната комисия установяват, че не съм в списъка, но удостоверението, което им давам ми отваря вратата към тъмната стаичка. Не проверяват неговата валидност.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Никой от комисията не забеляза, че ЕГН-то е с четири цифри по-дълго. Нито пък, че датата на издаване на документа не отговаря на изискванията. Затова получавам право да гласувам.

Връщаме се в секцията, за да разкрием прикритието си. Председателят на комисията Селяхтин Рашид казва, че не му е направило впечатление, че ЕГН-то е сбъркано.

Съседното село е Дедино е на 2 км от Левци. И там ситуацията се повтаря, с разликата, че един от членовете на комисията забелязва грешката в ЕГН-то.  След телефонен разговор, получавам правото да гласувам, но с уговорката да задраскам грешните цифри и да се подпиша.

След като и тук се представихме за журналисти, обяснението на комисията беше лаконично – от комисията не знаят какво трябва да съдържа това удостоверение.

С направеното гласуване в двете секции не беше повлияно на изборните резултати, тъй като и двете бюлетини са недействителни.

От ЦИК са категорични, че секционните комисии са запознати с правилата, които трябва да спазват. Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, посочи, че за петдневния срок не е възможно да се издаде удостоверението.