Как сънародниците ни в Германия пазят българския дух, особено на 24 май? Там живее една от най-големите български общности зад граница.

Сънародниците ни в Германия стават все повече, а с тях расте и броят на децата с български корени, които се раждат тук.

Тази история започва преди 19 години, когато Анна пристига в Германия. Среща Хенрик, тук ражда и двете си деца - Юлиян и Нина. И така заедно започват едно пътешествие, това към кирилицата и към България.

„Много си обичам родината и се надявам това да мога да го предам и на децата си. Съпругът ми също се чувства много добре в България, и той също иска да е част от тази общност“, разказва Анна.

Хенрик учи български език, а децата му посещават детски кът „Дъга“, където под грижите на госпожа Трампнау отварят сърцата си към родината на своята майка и българските си корени.

Оказва се, че Хенрик не е единственият татко, който учи български. „Имаме дори татковци, които стоят с детето в детската градина и повтарят и детето повтаря след таткото. Помагат и по този начин“, казва Теменуга Трампнау, която е преподавател в „Дъга“.

Следващата стъпка пред семейството е неделното училище. В Германия българските училища са около 40 и стават все повече с всяка изминала година.

Българските учители са категорични, че расте ново поколение посланици на нашата култура, което ще превежда не само думи, но и традиции, и национално самосъзнание. Тържества в Германия за празника ще има, но заради пандемията те ще бъдат онлайн.