Ремонтиран път в село Лъжница пропадна малко след ремонта - за това сигнализира зрителят Адем Зърбаш.

Пътят е изграден преди три месеца, но в едната си част вече е пропаднал. Проливният дъжд е срутил и подпорната стена, изградена, именно за да предпази шосето от свличане. Заедно с нея опасно се наклонил и електрически стълб.

Зърбаш разказва, че свлачищото се е активирало преди 5-6 дни и е застрашило къщата му. 

Всъщност по проект пътят въобще не е трябвало да стига до къщата на Адем. Крайната му точка е на 20 метра от нея. Общината и фирмата изпълнител обаче решили да насипят още 20 м асфалт на своя отговорност. Подпорната стена също не влиза в проекта, а е изградена от самия Адем, при това незаконно.

„Европейският проект не предвижда изграждането на подпорна стена, въпросният път свършва около 20-30 метра по-надолу от подпорната стена. Тази подпорна стена е на 20 години и повече и е изградена от собствениците без строителни книжа”, обясни Стоян Марков от отдел "Териториално и селищно устройство" в Гоце Делчев.

Защо старата незаконна подпорна стена не е разрушена в продължение на 20 години и не е построена такава, която да отговаря на законите, никой в Лъжница не успя да обясни. Самият Адем, оказа се, е кандидат за кмет на селото. При това бил недоволен от досегашното управление.

„От три години съм сигнализирал, че подпорната стена е опасна, обаче много хора ми се изсмяха (...) така че принципно, когато се подаде някакъв сигнал, институциите са длъжни да реагират на момента, все пак сме европейска страна”, заяви Адем Зърбаш.

След срутването са предприети действия по укрепване на участъка. Започнало е изграждане на нова стена, средствата за което ще бъдат поискани от комисията по бедствия и аварии.