Без проблем започна изборният ден в Пловдив. 472 са секциите в града, в които може да се гласува.

Една от най-големите секции в града е тази в училище „Черноризец Храбър“, където от 7 до 8 часа са гласували 14 души. Малко са замените в целия град, които са се наложили заради неявили се хора в последния момент.

„За момента от 14-те души, упражнили правото си на глас, само един е гласувал единствено за народен представител. Всички останали правят и двата избора. За момента най-голям наплив имаше при отварянето на секцията. Хора, които бързат да упражнят правото си на глас преди работния си ден или преди почивката след работния си ден“, обясни председателят на секцията Димитър Генов.

Малко над 300 хил. са хората, които днес ще гласуват в Пловдив. Тъй като се очаква изключително горещ ден, най-вероятно хората ще предпочетат да гласуват в ранните часове на деня.

Проблем с машините в няколко секции наложи те да бъдат спрени и да се премине изцяло към хартиено гласуване. В секция номер 57 в жилищен район „Тракия“ в училище „Свети седмочисленици“ от сутринта машината вади само една от бюлетините. В много от случаите хората продължават да гласуват с хартиена бюлетина.

Техник се грижи за състоянието на машината, а от ЦИК заявиха, че няма проблем и може вотът да се даде и с хартиена бюлетина. Избирателната активност в Пловдив е слаба.

Днес българите гласуват за нов национален и нов европейски парламент на вот 2 в 1.

Секциите в България отвориха в 7 ч. сутринта и ще затворят в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен до 21 ч., когато пред секцията има негласували избиратели.

Избирателните секции са над 13 000. От тях у нас са 12 972, в 9 346 ще има и опция за машинно гласуване. В чужбина има 769 секции, като в 245 ще има машини.