Как премина вторият ден от преместването на украинските бежанци? В Слънчев бряг напрежение имаше и сред бежанците, и сред представителите на институциите, ангажирани в транспортирането им.

До последно никой не знаеше крайната точка на маршрута. Така бебета и възрастни хора се наложи да изчакат в автобуси близо два часа, докато стане ясно към коя база ще бъдат пренасочени.

Планът, по който се действаше днес, да се търсят бази в района, за да не пътуват хората надалеч, а обособените буферни зони останаха неизползвани, тъй като влак от Бургас не тръгна. Във Варна бяха прикачени три вагона към бързия влак за София и близо 80 украински бежанци още сутринта бяха пренасочени към държавни бази в планината. От Варна ГЕРБ отправиха критики към правителството, че се е провалило в преместването на украинските бежанци, като никой не им е казал къде отиват и какво ги очаква.

Притеснени, че нямат никаква информация къде ще бъдат преместени, майки с деца се качваха в автобусите с надеждата да не пътуват дълго.

"Нищо не ни казват - къде ще бъдем, къде отиваме, нищо не знаем", заяви една от тях.

Представители на институциите на място също бяха в неизвестност.

"Имаме нужда от време да си подготвим стаите за резервации, а чакаме много туристи за тях", заяви хотелиерът Христо Караилиев.

В крайна сметка автобусите тръгнаха към Китен.

Във Варна 78 бежанци се качиха в три вагона, прикачени към бързия влак за София и се отправиха към Велико Търново, Рибарица и Паничище.

През последните месеци Евгения Тирентиева от Одеса е била в хотел в Златни пясъци с двете си деца. Отказва да се премести в държавна база.

"Засега ще отседнем при наши приятели в София, а като цяло плановете ни са скоро да се завърнем у дома в Украйна", заяви тя.

С подобни намерения са не малко украинци.