Какви са новогодишните традиции в Япония? Щом имат икебана, имат ли и елха? Екип на bTV посрещна Новата година по японски, но в София.

Аой Ямагиши живее със семейството си в София. Макар и далеч от родната Япония, тя празнува Нова година с гозби от родината. Прави икебана с борови клонки.

„Нова Година в Япония е като Коледа за вас. Това е много хубав повод да се съберем всички членове на семейството”, разказва тя.

В нощта преди Нова година японците ходят на будистки храм. Там със 108 удара на камбаната се прогонват човешките изкушения.

Традицията е да се изпращат хартиени новогодишни картички на всички важни хора.

„Моите родители изпращаха 300 новогодишни картички, навремето, когато още нямаше имейли”, допълва Ямагиши.

За Нова година се готви специална храна. „Осечи рьори – малки, различни видове храна. Но всичките видове храни се правят с много захар или сол или оцет за да можем да ги пазим много дълго време – това е традиция от старо време, когато още нямаше хладилник”, допълва Аой Ямагиши.

Дългите японски спагети соба се ядат с желание за дълъг живот. Навитото на руло яйце наподобява свитък и показва стремеж към наука и знание.

Посрещането на първия изгрев за годината още един обичай за Нова година. Наблюдавайки го, японците се молят за успешна и щастлива година.