Европейските избори в България ще са на 26 май. Всеки гражданин, навършил 18 години, може да гласува на тях, ако е живял у нас или в друга държава член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Къде?

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции спрямо настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Снимка: EPA

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва да заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици. Повече информация можете да получите на сайта на Централната избирателна комисия.

Как?

За да гласувате, трябва да носите със себе си единствено лична карта. У нас не е позволено да се гласува по пощата, онлайн или чрез пълномощник.

Ако не съм от България?

Ако сте от друга членка на ЕС можете да упражните правото си на глас като подадете стандартна декларация при съответната общинска администрация по настоящ адрес.

Снимка: iStock

Трябва да се регистрирате за гласуване най-малко 40 дни преди изборите и трябва да сте живели в България или в друга страна от ЕС поне три месеца непосредствено преди изборите.

Ако не съм в България

Можете да гласувате от друга страна в ЕС, ако през последните три месеца непосредствено преди изборите сте живели в България или в друга страна в ЕС. Гласуването се провежда в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на България, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.

Избиратели без настояща регистрация в България или друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци. Избирател може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако не сте включени в избирателен списък на секция извън България, може да бъдете добавени в деня на изборите на място, представяйки документ за самоличност и след като попълните стандартна декларация, че изпълнявате съответни критерии, като това, че през последните три месеца сте живели в България или в друга страна в ЕС, че не сте гласували на същите избори и няма да гласувате в друга секция. 

Допълнителна информация

„Промяната Европа“ e проект на bTV Новините, посветен на Евроизбори 2019 и предизвикателствата, пред които се изправят България и страните-членки на променящия се Европейски съюз. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: https://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa.

 

Снимка: bTV