Това лято ще е поредното без регламент за дивото къмпингуване, след като работната група към Министерството на туризма не успя да постигне съгласие къде и как може да се почива с палатка или каравана.

Как липсата на правила пречи на развитието на къмпинг туризма?

Снимка: bTV Media Group

С красивия си плаж Силистар привлича къмпингари. Преди години Георги Антонов се сдобива с парцел в защитената местност. Разполага там караваната си. Идват и други.   

Снимка: bTV Media Group

„И така започнахме да развиваме някаква дейност, която и до ден-днешен не знаем легална ли е, нелегална ли е“, казва той.

Идеята им е да развиват екокъмпинг.

Снимка: bTV Media Group

„Искам да си изградя самопречиствателна инсталация, но нямам правно основание, т.е. никой нищо не ти разрешава към момента да го реализираш!“, казва Антонов.

Интересът към този вид почивка е все по-голям, а местата – малко.   

Снимка: bTV Media Group

„Не знам точно как да развивам самия къмпинг, да не стане впоследствие, че има някакъв регламент за гъстота и други условия, на които аз не съм отговорил и трябва да преправям всичко наново“, казва Явор Атанасов – собственик на къмпинг „Якото място“.

Снимка: bTV Media Group

В Поморие нов къмпинг е на път да се появи на мястото на стари бунгала.

Снимка: bTV Media Group

„Малко тромава е процедурата и мисля, че за това лято няма да успеем – казва кметът Иван Алексиев. – Искаме да направим нещо хубаво, със зеленина, с алеи, с цялата инфраструктура“.

Снимка: bTV Media Group

Проектът чака одобрение от екоинспекцията в Бургас.