След като стана обект на горещи спорове, Истанбулската конвенция получи подкрепа от неправителствени организации. Те готвят протест в деня на официалното откриване на европредседателството.

През миналата година над 2000 жени са потърсили защита от домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора.

У нас има само 8 кризисни центъра за деца и жени, но нито един от тях не е държавен. Ако Истанбулската конвенция влезе в сила, ще промени част от законодателството и ангажимента на държавата към превенция на посегателствата.

„Трябва да създаде и да финансира обучението на специалисти, които работят по проблемите с насилието над жени. Трябва да създаде и да финансира социални услуги и да създаде орган, който да събира статистически данни”, поясни адвокат Даниела Горбунова.

В момента лекарите не са длъжни да подадат сигнал в полицията при домашно насилие. Жертвата сама трябва да поиска освидетелстване. Така е постъпила и Камелия Иванова, защото под въздействие на алкохол и наркотици приятелят ѝ я бие.  

„Твърдо решена съм да си търся правата и той да бъде наказан за постъпките си”, категорична е Камелия. 

Демонстрацията в подкрепа на Истанбулската конвенция на 11 януари ще призове депутатите да не бавят ратификацията на документа. Сега България е единственото изключение в Европейския съюз.