Интересът към Европейския фонд за отбрана все повече нараства. Това е програма на Европейския съюз за насърчаване на иновациите в отбранителната технология. Бюджетът на Европейският фонд за отбрана е 8 млрд. евро за 7 години.

България се нарежда на 17 място от 27 държави по брой участие на проекти, които са се включили, за да могат да получат такова инвестиране. Става въпрос както за големи компании, така и за малки и средни предприятия в областта на индустрията.

Държавното дружество „Терем“, което обединява военно-ремонтните заводи към Министерството на отбраната, започва производство на дронове камикадзе. Те ще струват около 2000 лева и ще могат да поразяват танкове, които имат цена от близо 10-15 млн. евро.

Освен за дронове и за други иновации, в Европейския фонд за отбрана могат да кандидатстват и компании, които произвеждат и по-големи отбранителни способности. Това са например самолети, кораби и снаряди.

Стана ясно и че вече са готови първите тестови партиди на снарядите от 155-милиметрови калибър, който е по натовския стандарт, също в българските заводи.

„Позволете ми да поздравя българската промишлена военна индустрия, която е изключително конкурентноспособна на този етап на европейския пазар. Ще имат възможност да участват в предложенията и да кандидатстват по тях. Нашата българска военнопромишлена индустрия е много силна и се надявам да намерят и грантово финансиране в предстоящите проекти“, каза д-р Давид Сукалийски, служебен зам.-министър на икономиката и индустрията.