76-годишният дядо Цоло Василев, чиято история трогна много хора, днес е по-спокоен, дори е намерил компания в Центъра за временно настаняване, където беше преместен. Но продължава да мисли само за изгубения си дом и всеки път, когато стане въпрос за инцидента, се разстройва.

Дядо Цоло изгуби дома си в пожара в монтанското село Славотин, но отказа да напусне земята си и спеше в двора си под открито небе. Едва вчера социалните работници успяха да го убедят да приеме помощ.

Центърът има дневна услуга за възрастни хора и там дядо Цоло е срещнал свои връстници, с които намерили общ език, дори се разбрали да ходят до пенсионерския клуб и ако има екскурзия, да се включат, разказа Димитрина Колова директор на Центъра. „Тук няма да е самотен, ще има среда“, добави тя.

Снимка: bTV

Не споря, че се грижат добре за мен, каза Цоло Василев пред bTV. И да искам, не мога да се върна, защото къщата ми... вече няма нищо в нея, каза той през сълзи. Според него, макар много хора да се изявили желание да му помогнат, това ще стане много трудно, защото зимата е близо, а и няма превоз.

Снимка: bTV

Десислава Димитрова от дирекция „Социално подпомагане“ разказа, че трудно са убедили възрастния мъж да напусне имота си, но му обяснили, че това е единственото решение за момента, за да може да се възстанови къщата му и да се прибере.

Настаняването в Центъра е краткосрочна услуга – до 3 месеца в година, добави тя.

Цоло няма близки хора, които да се грижат за него. Още през зимата социалните служби и кметът на селото са искали да го настанят в център, но и тогава е отказал.

Ако искате да помогнете на Цоло Василев, можете да се свържете кмета на Славотин Личко Цолов на телефон 0885 93 01 56 или с местния мотоклуб.

Вижте повече във видеото: