Необикновената история на две снимки на двама души, заснети през четири години, развълнува много хора.

Деси и Иван се срещат първо на протестите през 2013 г. като полицай и протестиращ. Тогава снимката им обиколи светкавично социалните мрежи. Четири години по-късно двамата отново се срещат. И пак се снимат.

Преди четири години Деси Николова протестирала цяло лято заедно с останалите от #ДАНСWITHME.

На 12 ноември 2013 г. била част от „ранобудните студенти”, които се готвели да окупират парламента. Полицейският кордон бил плътен, за да гарантира безопасността на депутатите. Започнали сблъсъци. Едно момиче обаче направило нещо изненадващо. 

Разказва, че прегърнала полицая от гняв и безсилие. „Имаше кръв по носа, затова се спрях и го попитах дали е добре. Той ми каза, че всичко ще е наред, да се държа и да продължава да се боря”, спомня си Деси. „Разплаках се, защото не очаквах полицай да ми говори по този начин”, допълни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимката им става известна за часове. След срещата Деси започва да търси Иван, но той и отговаря две години по-късно. Тогава и напуска полицията.
„Каза ми, че това не е неговото място. Хората не го разбират там, защото е по-различен”, обяснява Деси.

Днес Иван не иска да бъде под прожекторите. Деси разказва за приятеля си, че е щастлив и свободен човек, когото среща по време на прайда преди дни. И тогава пак се снимат. Този път никой от тях не плаче. 

Деси не е подозирала, че ще го срещне там. „Това показва, че човек може да бъде свободен, дори и да е в окови. Казахме си, че вече всичко е наред, може би, и че продължаваме да се борим”, заяви Деси.  

С Деси се разделяме до следващата и среща с Иван, която сигурно пак ще разказва историята на свободните хора.