Прием по втория начин в столична детска градина, установи проверка на общината. Тя показва, че някои деца са били записани още преди да са класирани.

Общината е открила нарушения в 164-та детска градина „Зорница” в Горна баня. От 265 приети деца, 24 са влезли не по установения ред. От общината обаче подчертават, че не са доказали корупция.

Детска градина „Зорница” в Горна баня нашумя още в края на лятото, когато родители започнаха подписка в подкрепа на директорката Мариана Иванова.

Мотивът – по думите им директорката била притискана от общината да подаде оставка. Днес общината съобщи, че проверяват детската градина от месеци. Причината – много сигнали от различни източници.

„Няма как едно дете да е класирано в системата на 1 ноември, а целият октомври да посещава детската градина”, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

За тези деца липсват кандидатури в Информационната системата за обслужване на детските заведение. Директорката отрича злоупотреби.

„Не отричам нито един от тези факти, които се констатират при проверката, но за всеки от тях аз съм написала своите обяснения и съм доказала с документи. Няма нерегламентиран прием. Всяко дете влиза по правилата на Столична община с различни документи”, заяви Мариана Иванова, директор на 164 ОДЗ "Зорница".

Проверката обаче е констатирала и финансови нарушения. Децата са ходили на плуване извън детската градина без сключен договор със спортния клуб и без заповед на директора. Таксите са събирани на ръка.

„Родителите са получили инструкции да си плащат и няма как да толерираме такива практики”, допълни Тодор Чобанов.

Договор има, но е сключен доста по-късно, обясни директорката.

От общината увериха, че последствия за родителите и децата, които са приети неправомерно, няма да има.

Директорката все още е на поста си. Общината й е поискала обяснения.