Предстоят 4 почивни дни. Хубавото време ще привлече много хора в планините, но по високите върхове има достатъчно сняг, който да предизвика лавини.

Най-добрият начин да се предпазите от лавина е да не попадате в лавина. Мисълта за собствената безопасност без съмнение е най-ценният помощник в зимната планина. Просто защото в България няма институция, която отблизо да следи снежните условия и степента на лавинна опасност.

„Всичкото това е оставено в ръцете на хората, които излизат извън пистите и карат във високата планина. Хората се сблъскват с една абсолютно нова вселена от неща, които трябва да научат”, казва Мартин Неделчев от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Дори времето да е слънчево и без валежи от сняг, каквото е през последните няколко дни, не означава, че излетите във високата планина са безопасни. „Скиор или сноубордист, навлизайки в склона, упражнява малко по-голямо натоварване върху снежните пластове. Двата пласта се отцепват и горният се хлъзга върху по-долния - това е нещото, което наричаме снежна дъска”, обясни Неделчев.

Статистиката показва, че в планината най-много хора загиват не при големи лавини, които са относително предвидими, а при откъсване на подобни снежни дъски.

Всяка стъпка извън пистата изисква специални знания и екипировка. Един от задължителните елементи е лавинният предавател. Той струва от 350 до 600-700 лева, но е животоспасяващ.

Излъчва сигнал на определена честота. В случай на лавинен инцидент останалите хора, които са извън лавината, включват на режим търсене. Това автоматично означава, че най-ефективни са приятелите - тоест, хората, с които сте излезли да карате ски в планината.

Експертите съветват в потенциално опасните зони винаги да има само един член на групата, за да могат останалите да му помогнат в случай на снежно свличане или тежко падане.

Първите 15-20 минути след падането на лавината са решаващи. 80% от извадените в този период оцеляват. И въпреки че спасителите от планинската спасителна служба (ПСС) са на своя пост денонощно, в случай на лавина пострадалите трябва да разчитат преди всичко на себе си и хората до тях.

За да се организира лавинна акция, минава доста време и най-рано ПСС може да стигне до пострадал час след инцидента, в зависимост от зоната.

За разлика от западните си колеги, българските планински спасители нямат собствен хеликоптер, с който бързо да достигат високите части на планината, където лавините не са рядкост. Затова те съветват да проверявате склоновете, по които ще се спускате, с бърз и сравнително лесен лавинен тест.

Той започва с отделяне на малък снежен блок на безопасно място от трасето за спускане. След което посредством някакво въженце, ската може да се ползва, или нещо, което имате под ръка, се изолира и от задната част. Десет удара с еднаква сила трябва да ни покажат как реагира снегът при натоварване.

Не карайте сами извън пистите, носете мобилните си телефони винаги със заредена батерия и избирайте трасетата за спускане според своите и уменията на хората до вас. Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил заедно с Планинската спасителна служба предлага практически курсове по лавинна безопасност.