Властите отчитат бум на битовите пожари. Черната статистика е шокираща – 22-ма души са загинали, а 30 са ранени при огнени инциденти от началото на отоплителния сезон до момента.

20 години Славчо Фъртунков е работил като огняр, свикнал е да внимава с огъня и се грижи сам за парното в дома си. „При първоначално запалване – отварям клапата докрай, за да дръпне и да тръгне. А след това притварям, за да може да контролираме горивния процес, да го контролираме, за да не вдигне висок градус”, обяснява майсторът.

Коминът трябва да е изчистен, а термометъра – да не надхвърля 80 градуса. Предупреждава, че и със загасващия огън трябва да се внимава: „Може да се яви вътре набиране на газове. Набирането на газове също е много опасно, защото се получава огнен удар и той ако се върне върху човека, може да му причини изгаряне...”.

Снимка: bTV

От пожарната предупреждават, че ако се топлим на ток, инсталацията трябва да е проверена. Не трябва да включваме много консуматори в големи удължители и в разклонители с много гнезда, тъй като високото преходно съпротивление предизвиква нагряване и запалване на инсталацията.

Най-важното, без значение дали ползвате газ, дърва или въглища, е отоплението никога не да не се оставя без надзор.