Eмблематичната сграда на бившия хотел „България”, която е паметник на културата, може да промени облика си. Собственикът ѝ иска тя отново да заработи като хотел и предвижда промени.

Промените по фасадата на сградата засягат само последните два етажа, обясняват архитектите, работили по проекта.

Идеята е там пространствата да бъдат разширени, за да има възможност за оформянето на по-големи стаи. Емблематичната сграда е строена през 30-те години на миналия век и тогава стаите са проектирани със сравнително малки размери, а за да заработи като хотел с 5 звезди, каквото е желанието сега, стандартите изискват около 25 кв. м .

„Предвиденото разширяване ще се случи с минимални намеси в конструкцията и външния вид на сградата. Предполагаме, че ще достигнем максимум 80-90 сантиметра с наддаването напред (на последния етаж – б.ред.)”, обяснява арх. Цветан Петров.

Вижте какво още каза той:

Тъй като сградата е паметник на културата, в центъра на столицата е и е заобиколена от други сгради, които са част от културното ни наследство, граждани са притеснени, че може да се промени цялостната визия на района.

„Една такава надстройка на сградата би променила със сигурност пропорциите на сградата, което би нарушило нейната цялост”, смята Васил Макаринов от „Български архитектурен модернизъм”.

Проектът за обновяване предвижда запазване на интериора. Емблематичната вита стълба, както и големите стъклени прозорци на сладкарницата ще бъдат запазени.

Собственикът има желание да построи и 5-етажна сграда откъм улица „Аксаков”, а вътрешната сграда, която не се вижда от „Цар Освободител” да има още четири етажа.

За да се произнесе главният архитект на столицата дали са възможни промени, трябва да получи становище от Министерството на културата. Това трябва да стане в срок от 4 месеца.

За сега е одобрен само текущ ремонт, свързан с вътрешна подмяна на материали, но не и с надстрояване.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!