Ден преди втория тур на изборите наш екип влезе в най-бедната част на квартал „Надежда“ в Сливен. На това място линейка и пожарна не могат да влязат, а хората нямат нито канализация, нито вода. Въпреки това, кмет при тях не е ходил, но преди изборите всички търсят гласовете им.

Снимка: bTV

В сливенската „Надежда“ живеят над 25 000 души, повечето от тях - в южната част, докъдето може да се влезе само с полиция. Никой не знае колко са жителите в най-бедната и гъсто населената част на квартала. 

Снимка: bTV

Официалната статистика е безсилна, защото стотици хора са без документи за самоличност. Причината - на един адрес живеят до 50 души, които няма как да бъдат регистрирани. Питаме ги виждали ли са кмета на града, какво искат да направи в квартала им и дали ще гласуват.

Снимка: bTV

Според хората кметски крак не е стъпвал на това място, но по избори започва натиск за гласуване. 

„Не мислят, само търсят гласовете ни. И да гласуваме, и да не гласуваме, една и съща работа“, казва жител на квартала.

Снимка: bTV

„Тук никога не идва кмет, само в деня на изборите пращат хора да изкупуват гласове, а не помагат на квартала. Виж боклуците, шахтите, вода няма да се къпем. Иначе чакат да гласуваме“, допълва друг мъж.

Снимка: bTV

Основните искания на махалата към бъдещия кмет са вода и контейнери за боклук, който сега хвърлят направо пред къщите. 

В най-бедната част на махалата се ширят болести и зарази. Много от децата не ходят на училище, а работещите са единици.

Снимка: bTV

„Нито перем, нито мием децата за училище, и после казват, че са мръсни. Ще гласуваме, ако оправят всичко, някой точен да е, не лъжливи“, казва жена от квартала.

Снимка: bTV

„Искат да гласуваме, всеки иска властта. Тези млади хора искат работа, да работят, за тези хора защо няма работа? Да отиват да крадат - хубаво ли е това нещо? Като имате нужда за изборите, идвате тук, от циганите искате гласове, пък не изпълнявате“, допълват хората.

Снимка: bTV

Въпреки че слизаме в квартала с полицейски патрул, срещаме агресия - жител на квартала заплашва да счупи автомобила ни.

Според ОИК-Сливен от 8400 избиратели в квартал „Надежда“ на първия тур са гласували едва 1128. За сравнение, на местните избори през 2019 г. са гласували двойно повече - 2100 души. По-висока активност се очаква на балотажа днес.