Астероид, открит от българи, беше наречен Варна от Международния астрономически съюз. Къде точно в Слънчевата система се намира небесното тяло, носещо името на морската ни столица?

Преди близо 10 години, докато обработват изображения, направени с телескоп от Хаваите, доц. Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и нейна ученичка откриват астероида.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това беше предварително откритие. Бяха необходими около 9 години други астрономи да направят повече от 120 наблюдения на нашия обект, за да бъде много точно определена неговата орбита", разказва доц. Радева.

Небесното тяло получава номер 510466, а от Международния астрономически съюз дават на откривателите му правото да изберат името.

"Трябва да са изпълнени доста изисквания към имената, които се предлагат, а нашето име е било много близко по звучене до името на индийския астероид Варанаси, но въпреки всичко са приели", казва доц. Радева.

Снимка: btvnovinite.bg
Тепърва предстои астероидът да бъде изследван, за да се определят формата и размерите му.

Астероидът Варна се намира в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Той обикаля слънцето за 2 години и 9 месеца.

"Варна не е опасен астероид за Земята, тъй като той се намира много далече между Марс и Юпитер и той не пресича земната орбита“, казва доц. Радева.

В Слънчевата система има над 80 астероида, открити от българи. В главния астероиден пояс се движат Пловдив, Плиска, Габрово, Шумен, а вече и Варна.