Столичните училища обявиха свободните места за второ класиране на първокласниците. Къде отиват обаче децата, за които няма места в кварталните?

Валентина например все още не знае, че не е приета в кварталното училище. С майка й Кина засичаме времето, за което ще стигнем пеша от входа на блока до входа на училището.

Въпреки това първокласничката е 26-а резерва. Родителите й са търсили място и в частните училища наоколо, но напразно.

„При изключително голям интерес и при такива ситуации е възможно, след анализ на материалната база, директорът на училището заедно с общественият съвет да вземе решението за разкриването на още една паралелка”, посочи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.  

Най-желаните училища вече се пръскат по шевовете. В 73-то училище например са приели 123 деца – една трета от всички кандидатствали. „Нашето училище е достигнало върха на капацитета си”, каза директорът Иван Петков. 

Ремонт на системата за прием ще има, но чак догодина. „Ще се търси повишаване ролята на местоживеенето, включително и това, което се предлага от много родители - да има уседналост”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

В късния следобед училищата обявиха свободните места.