Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове.

За това настоява служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ), съобщиха от Министерството на здравеопазването.

„Към днешна дата едва 7381 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу COVID-19, от които 3 422 са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10 086 са ваксинираните, като 4 632 са със завършен имунизационен цикъл“, се обобщава в писмото.

На този фон продължава регистрирането на епидемични взривове от COVID-19 в тези места, а проведените проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал.

„Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация“, отбеляза Кацаров.

Той допълни, че е необходимо РЗИ да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на COVID-19, подчерта още здравният министър.