Ако тръгнем да воюваме едни с други, няма да успеем, а цената ще я платят нашите баби и дядовци – те умират, макар че по-млади хора се заразяват. Това коментира пред журналисти здравният министър доц. Стойчо Кацаров във връзка с протестите на заведенията заради новите COVID мерки.

„Аз мога само да апелирам към всички наши сънародници, не само към собствениците на заведенията и работещите в тях, но и към тези, които ги посещават – да проявим разбиране, да проявим емпатия и към хората, които са в тежко състояние в болници. Те умират всеки ден и техният брой продължава да расте“, подчерта той.

По думите му след като няма достатъчно ваксинирани, единствено рестрикциите могат да ограничат разпространението на болестта: „На фона на това ние казваме „Ние ще отидем на дискотека, на събор, на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще си разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане“ – ще ни интересува когато ножът опре до кокала и когато може би няма да може да се направи нищо. Как се излиза от тази ситуация, с проверки ли?“.

Кацаров подчерта, че стриктното спазване на правилата от всички ще помогне най-много на най-засегнатите бизнеси, а освен това няма закъснения на плащанията към тях – парите за септември ще се платят този месец.